//
you're reading...
Uncategorized

Gevaren van social media voor pubers

Afgelopen week was ik als ouder bij een bijeenkomst over pubers. Tijdens deze bijeenkomst werd met geen woord gerept over social media en hoe hier mee om te gaan. Er werd aangegeven dat puberproblemen niet zoveel verschilden van “vroeger”.

Naar mijn idee is er echter wezenlijk iets veranderd in de samenleving waar we als ouders/maatschappij wel degelijk iets mee “moeten”.

Social media
Internet is snel opgekomen en razendsnel gegroeid inclusief allerlei toepassingen. Ineens zijn fysieke afstanden overbrugbaar. Tussen pakweg  1985 en 1990 was het zo dat we als pubers via de telefoon (vast met draad) contact met elkaar konden onderhouden als we niet konden afspreken. Onze ouders vonden dit altijd te lang duren maar in dat opzicht is niks veranderd. Alleen nu kan er continue contact worden onderhouden via sms-berichten maar nog veel eenvoudiger en zeker goedkoper via MSN/Hyves/Facebook/Twitter/WhatsApp.

Als ik toen niet naar een feestje mocht dan hoorde ik pas achteraf de verhalen van de gelukkigen die er wel naar toe mochten. Er bestonden geen mobieltjes met camera’s waardoor je ook niet het risico had op een zeer ongewenst moment te worden vastgelegd op de gevoelige plaat. Tegenwoordig kunnen de meeste westerse pubers op elk gewenst moment contact onderhouden met thuisblijvers of vakantiegangers en informatie delen.

Invloed
Hierdoor kunnen naar mijn mening ook juridisch gerelateerde problemen ontstaan die voorheen gewoon niet aan de orde kwamen. Ouders van nu zijn niet opgegroeid met social media en kinderen leren heel snel. Helaas is een kenmerk van het puberbrein nu eenmaal dat de puber de gevolgen van zijn of haar handelen niet kan overzien, dus juist daar dienen de opvoeders een rol te spelen naar mijn idee. Maar hoe worden die opvoeders op de hoogte gebracht?

Een mooi voorbeeld vind ik altijd dat ouders hun kinderen (nog) niet alleen naar bijvoorbeeld een voetbalclub laten fietsen (en wat later naar de stad etc.) maar dat de meeste ouders hun kinderen wel onbeveiligd en zonder toezicht laten surfen op het internet en al heel vroeg gebruik laten maken van de social media platforms.

Hierbij wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan de (zeker ook juridisch gerelateerde) gevaren. In het kort volgen hieronder 10 aandachtspunten:

1. Privacy
Social media sites kunnen het gedrag van hun leden volgen en in kaart brengen. Dit gebruiken ze voor marketing technische doeleinden (de ene gebruiker ontvangt andere advertenties dan de andere). Verkopen van deze gegevens mag niet zomaar maar iedereen begrijpt dat hiermee enorm grote kansen liggen voor de marketingindustrie.
Nog maar enkele maanden geleden was in het nieuws dat Facebook ook het gedrag van niet-leden kan volgen als die een site bezoeken die gebruik maakt van Facebook-connect.

2. Informatie op internet
Er staat een heleboel rotzooi op het internet. Veel is seksgerelateerd maar ook anderszins schokkende informatie is gemakkelijk te vinden. De meest jonge kinderen kunnen deze informatie “tegenkomen”. Je kunt eenvoudig een filter installeren voor dit soort informatie zeker als de kinderen erg jong zijn. Een andere tip is het checken van de “geschiedenis” op de computer van de kinderen om te controleren welke sites zijn bezocht.

3. Aanwezigheid
Aangeven waar je bent op een bepaald moment geeft dieven uiteraard een prima gelegenheid om een juist tijdstip te kiezen om in te breken. Foursquare biedt hiervoor zelfs een populaire applicatie.

4. Schade reputatie
Een misplaatst bericht of foto op een social media netwerk kan behoorlijke schade aanbrengen. Vakantiefoto’s willen pubers graag snel delen maar dit kan achteraf problemen opleveren. Dit geldt niet alleen voor potentiële werkgevers maar denk bijvoorbeeld ook aan leraren, stagebegeleiders, etc.

5. Vertrouwelijke informatie
Stel dat een puber een vertrouwelijk gesprek tussen ouders opvangt over de situatie op het werk van één van die ouders en dat meldt op een social media platform. Dit kan een zeer lastige situatie opleveren voor de betreffende ouder en als de informatie zeer vertrouwelijk is dan kan zoiets zelfs arbeidsrechtelijke consequenties voor die ouder hebben.

6. Belediging
Heel recent is een leerlinge geschorst na het beledigen van een docent op twitter. Op basisscholen gebruiken veel leerlingen Hyves en daar bestaat de mogelijkheid tot het starten van een “haat aan” groep. Ik heb in groep 7 van de basisschool gemerkt dat dit wordt gebruikt om op die manier een leraar te beledigen. Nu kun je vraagtekens zetten bij de mogelijkheid die Hyves, of in het eerste voorbeeld Radio 538, biedt. Maar leerlingen hebben niet in de gaten wat de gevolgen zijn voor de docent.

7. Cyberpesten
Pesten via social media platforms komt ook vaak voor. Ouders van een gepest kind kunnen juridische stappen ondernemen tegen de dader.  Om cyberpesten te bewijzen zijn bijvoorbeeld chat-logs te gebruiken. Ook een schermafdruk van een webpagina kan als bewijs dienen.

8. Kansen arbeidsmarkt
Elke potentiële werkgever, ook voor een vakantiebaantje, zal de online reputatie checken van een sollicitant. Zie ook onder punt 4.

9. Bedreiging
Ook bedreigingen via social media komen steeds meer voor. Dreigtweets zijn al een bekend fenomeen. Kinderen wanen zich anoniem en zien het soms als een grap een bedreiging te uiten. Heel recent is nog een 13-jarige jongen opgepakt na een dreigtweet.

10.  Digitale identiteit
Veel mensen staan er niet bij stil maar op het moment dat je digitale identiteit wordt gestolen, (via het achterhalen van inloginformatie) wordt het “echte” leven een hel.

Bezorgdheid
Als ouder wil ik mijn aankomende pubers toch echt voor enkele zaken behoeden. Van mij mogen ze alleen naar de sportclub en zelfstandig andere dingen ondernemen maar op hun eigen kamer een pc en een mobiel zonder dat ik inlogcodes heb dat vind ik lastiger.

Op de huidige en toekomstige scholen van mijn kinderen wil ik een workshop gaan aanbieden waarin ik de kinderen, leerkrachten en het liefst ook de ouders, wijs op deze gevaren.

Ik hoor daarom heel graag van jullie of er nog meer juridisch gerelateerde gevaren specifiek voor pubers zijn. Als wij weten waar we op moeten letten, kunnen we onze kinderen informeren en hopelijk behoeden voor (enkele van) deze gevaren.

Share:
  • Facebook

  • email

  • Hyves

  • LinkedIn

  • MySpace

  • Twitter

Gerelateerde berichten:

  1. Social media in het onderwijs
  2. Social media: gemaakt voor MKB-bedrijven!

Advertisements

About eisema

I'm just a nice guy all over the internet

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: