//
you're reading...
Uncategorized

Klassieke boekhouder minder populair – Financieel Management

Klassieke boekhouder minder populair

Geplaatst op 13-07-2011 door Monique Harmsen
613 x gelezen

Printversie    Verstuur    Reageer      Uw beoordeling:

In het tweede kwartaal van 2011 is de vraag naar financieel specialisten gekrompen met 12,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Efficiënter werken vraagt zijn tol in de vorm van minder boekhouders.

Verdere rationalisatieslagen in de klassieke boekhoudkundige functies als financial accountant en financial controller leiden tot een sterkere krimp in deze categorie. Dit blijkt volgens Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht, detacheerder van interim-professionals, uit de analyse “Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2e kwartaal 2011” .

In het eerste kwartaal 2011 was de krimp nog 14,7%, over geheel 2010 20%. Waar de branches overheid en zorg diep in de rode cijfers zitten met -45% en -24% laten industrie en financiële dienstverlening een fraaie groei zien van respectievelijk 18% en 13%.

Boekhouder minder populair
Erik Kolthof: “De vraag naar assistant controllers blijft op peil. Deze categorie “tweede stappers” met twee tot acht jaar werkervaring is zeer in trek en kan kiezen uit een steeds ruimer aanbod vacatures in het tweede kwartaal. De vraag naar meer ervaren business controllers met acht tot vijftien jaar werkervaring neemt weliswaar nog steeds af, maar in een minder sterk tempo. Een bescheiden groei van 2% is waar te nemen bij de accountancyfuncties."

Specialistische functies, zoals auditor en treasurer, waren tot nu toe groeiers. Sinds het tweede kwartaal moeten ook deze functies een pas op de plaats maken en genoegen nemen met stabilisatie. Blijvend kostenbewustzijn, centralisatie van activiteiten, efficiënter werken, minder systemen, procesvereenvoudiging en het steeds beter op orde zijn van administraties leiden ertoe dat de boekhouders meer en meer zijn aangewezen op vervangingsvraag. Met tot gevolg dat deze functies forse klappen oplopen en in populariteit zijn afgenomen met 27% krimp in het aantal print- en online vacatures.

Actief op zoek naar werk
Kolthof: “Tegenover een achterblijvende vraag op de markt naar financiële professionals, staat een steeds grotere groep die actief naar ander werk zoekt.

Uit het onderzoek “Best Employer to work for in finance 2011” van de website www.finance.nl blijkt dat één op de drie financiële professionals actief op zoek is naar een andere werkgever. De helft van de financiële professionals is niet actief op zoek naar een andere werkgever, maar overweegt wel een overstap als zij een goed aanbod ontvangen. De belangrijkste reden om actief naar een nieuwe baan uit te kijken, is het zoeken van een nieuwe uitdaging in de werkzaamheden. De belangrijke randvoorwaarde, de behoefte aan jobrotatie, is dus zeker aanwezig. Net als op de huizenmarkt is het vooralsnog wachten op ‘movers’ die de vraagketen in gang gaan zetten. Grootschalige externe vraagimpulsen zoals in het verleden de implementatie van SOx en IFRS zijn namelijk niet in zicht.”

Gerelateerde Artikelen

Rondetafelsessie finance recruiters: De toekomst van recruitment (incl. LinkedIn-statistieken)

Commissie-Bakker concludeerde het al in 2008: de arbeidsmarkt in Nederland verandert fundamenteel. Meer werk, minder mensen. High potentials en fin…

Vandaag in FD: Finance Carrière Bijlage van Alex van Groningen

Met veel trots presenteert Alex van Groningen vandaag, vrijdag 24 juni 2011, de Finance Carrière Bijlage als bijsluiter in het Financieele Dagblad!

Finance talenten: "People skills cruciaal voor succes"

Zijn carrières het resultaat van toeval of zijn ze te sturen? Hoe bereiken financiële talenten de top? Wat maakt een potentiële CFO? Deze en andere…

Bonussen en spaarregeling bij langer doorwerken

Langer doorwerken zal worden beloond met bonussen en een nieuwe spaarregeling. Bedrijven krijgen een bonus bij aanname van een 55-plusser. Dat blij…

Martin van Roekel nieuwe CEO BDO International

Martin van Roekel volgt Jeremy Newman op als bestuursvoorzitter van BDO International. Van Roekels benoeming gaat in per oktober 2011.

Trainingen & Evenementen:

Congres CFO Day Amsterdam 2011
Cursus Corporate Recovery
Training De Controller als Businesspartner
Cursus Financial Shared Services, the next steps
Jaarcongres Controlling 2012
Jaarcongres Credit Management 2012
Jaarcongres Public Finance 2011

Gerelateerde vacatures op Finance.nl

Allround Administrateur – Utrecht
Financial Automotive (Stock manager) – Harderwijk
HBO Administrateur, met control potentieel – Utrecht
Financiële ZZP\’er: welkom in het netwerk van Vitae! – Utrecht
Financieel Manager – Zuid-Holland
Senior Salarisadministrateur (potential) – Utrecht

Om te kunnen reageren dient u eerst in te loggen.

Advertisements

About eisema

I'm just a nice guy all over the internet

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: